Weer en breedtegraad zijn geen bondgenoten

Er is een populaire veronderstelling dat als je naar hogere breedtegraden (naar de polen) gaat, je kunt ontsnappen aan de hitte, en dat je door naar lagere breedtegraden te gaan (naar de evenaar) te ontsnappen aan de kou.


De vergelijking is eenvoudig. Maar is het echt? Als dat zo was, zou de meest noordelijke hoofdstad, Reykjavík, ook de koudste zijn … tenminste totdat ze een land op Antarctica vestigen. Ja, het lijkt erop dat de breedtegraad verslaafd is en de temperaturen niet in de rij houdt.


Dit werd me thuisgebracht bij het voorbereiden van een radio -interview in Dublin, Ierland. Februari was net binnengekomen en ik zat comfortabel achterover in mijn goede oude Glacial Ottawa, Canada, weer , Iia’s van mijn tenen schrapen. Ik was duizelig van opwinding over onze warme betovering, die het bereikte van een high van min-5 (dat is ongeveer 20 graden Amerikaans). Ik stel altijd vragen de dag voor een interview, om een ​​beetje te leren over mijn publiek, dus vroeg ik de producent: “Dus wat is de Weerprognose voor Dublin, Ierland ?” gevraagd.


“Oh, het is verschrikkelijk,” vertelde ze me. “Mensen maken zich schrap voor een diepe winterbevriezing die vanavond zou moeten slaan. Het kan zelfs zo koud worden als min-5!”


Dit blies me weg, dat de mensen in Dublin zich zorgen zouden maken over de thermometer dips zo laag als de onze spijkers hoog. Is Dublin tenslotte niet over dezelfde breedtegraad als Ottawa?


Weervoorspelling van een atlas


Ik heb mijn vertrouwde atlas eruit gehaald. We leven bijna precies op de 45e parallel. Als we er precies op lagen, zouden we ons bed moeten delen met een koe en een dozijn kippen aan de overkant – zo dichtbij we.


Ik draaide de pagina’s om Ierland te vinden. Had ik me kunnen vergissen? Is Dublin echt heel ten zuiden van ons? Nee, het blijkt dat Dublin aan de 53e parallel ligt. Hoi! Ze zouden kouder weer moeten krijgen dan wij. Dat is niet eerlijk.


Het weer is niet eerlijk. Dublin is ver ten noorden van ons, dus waarom worden we alle kou?


Ik besloot een hoogtepunt te nemen op een paar andere pagina’s van mijn atlas. Zie, Venetië staat ook op de 45e parallel. Laat me u vertellen dat de weersvoorspelling voor Venetië, Italië nooit oproept om begraven te worden in sneeuw voor drie of Vier maanden van het jaar … tenzij je toevallig “de dag na morgen” bekijkt. In feite is de gemiddelde temperatuur in Venetië in januari +1 (dat is ongeveer 34 graden Amerikaans).


Hmm. Ik vroeg me af wat er nog meer langs de 45e parallel lag. De Franse Riviera. Niet te veel ijs daar gaande. Portland, Oregon. Ik heb de Portland, VS, weersvoorspelling gecontroleerd. Yup, hetzelfde als Venetië in januari. En Sevastapol, Urkaine, ook met januari -temperaturen in de buurt van Venetië.


In feite blijft geen ander goed bevolkt gebied van de wereld zoveel koude (behalve delen van Rusland, maar veel van die mensen kunnen het taxiritaal niet veroorloven om ergens anders heen te gaan).


Dus waarom leven zoveel mensen met zoveel rijkdom in zo’n onherbergzaam klimaat? Ik weet het niet. Misschien wachten we op Latitude om deze kleine afwijking te corrigeren.


Of misschien zijn onze hersenen gewoon bevroren. Of misschien is dat de reden waarom zoveel mensen hier naar het zuiden gaan om te genieten van die Warm Orlando, Florida, weersvoorspelling .

Video: In oorlog zonder zelf te bloeden